flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов"язкова реєстрація офіційної електронної адреси

18 жовтня 2023, 12:42

З 18 жовтня 2023 року реєстрація електронних кабінетів для участі в судових процесах стає обов’язковою

 
18 жовтня 2023, 09:03
З 18 жовтня 2023 року реєстрація електронних кабінетів для участі в судових процесах стає обов’язковою
🔹18 жовтня 2023 року буде введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX.
🔹Він передбачає обов’язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі з 18 жовтня 2023 року для:
адвокатів;
нотаріусів;
державних та приватних виконавців;
арбітражних керуючих;
судових експертів;
органів державної влади та інших державних органів;
органів місцевого самоврядування;
інших юридичних осіб.
🔹Вища рада правосуддя рішенням від 12 жовтня 2023 року № 977/0/15-23 «Про затвердження Змін до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» привела у відповідність норми вказаного Положення до вимог Закону.
🔹Закон передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.
🔹Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.
🔹Офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Закон України № 3200-IX, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.
🔹Через 7 місяців з дня опублікування Закону № 3200-IX такий обов’язок буде впроваджено в цивільному та адміністративному судочинстві й для юридичних осіб приватної форми власності.
🔹Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua.
🔹Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ