flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримання суддями даних стосовно місця реєстрації фізичних осіб в ЕС

04 квітня 2023, 11:20
Суди можуть отримувати інформацію з Демографічного реєстру автоматично.

З 27 березня 2023 року суди можуть отримувати інформацію з Демографічного реєстру стосовно фізичних осіб автоматично, замість очікування 2-3 тижнів поштою.

Тепер інформація щодо місця реєстрації фізичної особи стане доступною кожному судді на його запит в Електронному кабінеті ЄСІТС. 

 

 

Так, коли суддя вирішує питання про відкриття провадження за позовною заявою, йому необхідно переконатися, що такий відповідач реально існує, а зазначені в позові дані вірні. Питання правильної ідентифікації боку у справі має важливе значення для судочинства.

Зокрема, це необхідно для визначення підсудності та для того, щоб не було процесуального «футболу» між судами та, відповідно, затягування термінів розгляду справ.

У 2017 році Рада в рамках судової реформи ухвалила процесуальні кодекси у новій редакції (Закон № 2147-VIII), де і було передбачено створення електронного правосуддя (ЄСІТС) та опцію автоматизованого доступу до Демографічного реєстру.

 

 

У грудні 2019 року Державна міграційна служба повідомила, що суди матимуть доступ до Єдиного державного демографічного реєстру «після погодження технічного регламенту такого доступу».

 

Через відсутність підключення до Реєстру одна судова справа стосовно фізичної особи-відповідача розглядається майже три тижні.

 

 

«Відповідно до вимог пункту 2 § 2 «Прикінцеві положення» розділу 4 Закону № 2147-VIII, зазначена норма та відповідні зміни до частини 3 статті 11 Закону № 5492-VI вводяться в дію з дня початку функціонування підсистеми (модуля) Єдиної судової інформаційно -телекомунікаційної системи, що забезпечує функціонування процедури реєстрації, аутентифікації та доступу до функціонуючих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (електронний кабінет).

Таким чином, нормативно-правові підстави надання суддям доступу до Реєстру з дотриманням вимог Закону № 5492-VI виключно в обсязі, необхідному для ідентифікації учасників судового процесу, з'явилися після початку функціонування підсистеми (модуля) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка забезпечує функціонування процедури реєстрації, аутентифікації та доступу осіб до функціонуючих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (електронний кабінет) 5 жовтня 2021 року», - зазначили у ДМС.

7 вересня 2022 року Державна судова адміністрація повідомила, що їй нарешті, через 5 років після набуття чинності змін до процесуального законодавства, вдалося підписати протокол автоматизованого обміну між ДСА, МВС та ДМС для забезпечення доступу судів до Демографічного реєстру .

 Технічне завершення розробки відбулося у березні 2023 року.